Bossche Bollen ‘s-Hertogenbosch

 

Bossche Bollen ‘s-Hertogenbosch

Een Bossche bol of sjekladebol (chocoladebol) is een gebakspecialiteit uit ‘s-Hertogenbosch die wordt gebakken van soezenbeslag, daarna gevuld met slagroom en geglazuurd met gesmolten chocolade.

 

Bossche Bollen

Bossche bollen hebben een diameter van ongeveer 12 cm en zijn daarmee grote gebakjes. Desondanks is er ook een versie met dubbele doorsnede; de zogenaamde “reuzenbol”. De lekkernij wordt voornamelijk buiten ‘s-Hertogenbosch als “Bossche bol” aangeduid, in de stad zelf als “sjekladebol”. 

Bossche bollen lijken op de kleinere moorkoppen, die echter meestal niet met echte chocolade zijn geglazuurd, maar met chocoladeglazuur gebaseerd op cacao. Op de bovenkant van moorkoppen wordt soms een toef slagroom aangebracht, bij de Bossche bollen doet men dit niet, onder meer vanwege de gebruikelijke verpakking van een half dozijn in een papieren zak.

De “Bossche Bol” wordt gemaakt van pure chocolade, zoals op de getoonde foto, en niet van melkchocolade (een veel voorkomend misverstand).

 

Jan de Groot

Aan het begin van de eenentwintigste eeuw staat banketbakkerij Jan de Groot wijd en zijd bekend als ‘het adres’ voor de Bossche bol. De bakkerij werd in 1936 opgericht door Jan de Groot senior samen met zijn vrouw Marie de Groot-van Gaal, maar is pas later, na een verhuizing, begonnen chocoladebollen en ander banket te verkopen — uiteraard volgens eigen recept. Voor Bosschenaren zijn de bollen van Jan de Groot tegenwoordig zonder twijfel ‘de enige echte’. Het geheime recept is binnen de familie steeds overgedragen en rond het jaar 2000 is de “Bossche bol van Jan de Groot” als beschermd handelsmerk gedeponeerd. De benaming “Bossche bol” is daarmee overigens niet beschermd, alleen de combinatie met de naam van Jan de Groot.

 

Waar kan ik Bossche Bollen kopen of vinden?

hier
– en hier

 

Recept Bossche Bollen

Benodigdheden:

– 40 gram bloem – mespunt zout
– 30 gram boter  – 1 ei
– 300 gram pure chocolade
– 200 mililiter slagroom
– 3 eetlepels suiker
 

Extra nodig:

– bakpapier
– spuitzak

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden C. Zeef de bloem met het zout boven een kom. Smelt de boter op een laag vuur met 75 mililiter water. Breng dit aan de kook en haal de pan van het vuur. Schep in één keer alle bloem erbij en roer goed met een houten lepel. Klop het ei los en schenk het geleidelijk en al roerend bij de bloem. Als het beslag er soepel en glanzend uitziet, zit er genoeg ei in. Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep 4 bergjes deeg erop. Laat veel ruimte tussen de bergjes. Bak de 4 soezen midden in de oven in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin. Laat de soezen helemaal afkoelen. Breek intussen de chocolade in blokjes en laat ze op een heel laag vuur (au bain marie) smelten. Doop de bovenkanten van de soezen in de chocolade en laat de chocolade stollen. Klop de slagroom met de suiker stijf. Doe de slagroom in de spuitzak. Maak met het spuitmondje een gaatje aan de onderkanten van de soezen en vul ze met de slagroom. Zet de soezen ongeveer 10 minuten in de vriezer.

‘s-Hertogenbosch

250px-locaties-hertogenbosch

‘s-Hertogenbosch informeel veelal Den Bosch genoemd, is de hoofdplaats van de Nederlandse gemeente ‘s-Hertogenbosch.
Met een bevolking van ongeveer 104.060 is het naar inwoneraantal de vierde stad van Noord-Brabant, na Eindhoven, Tilburg en Breda

 

‘s-Hertogenbosch is bekend vanwege de kathedrale basiliek Sint-Jan Evangelist, een hoogtepunt van de late Brabantse gotiek. Het middeleeuwse stadscentrum van ‘s-Hertogenbosch is een van de oudste en compleetste van Nederland. De binnenstad is het grootste omwalde gebied van het land.

Verder staat de stad ook bekend om het Noordbrabants Museum, het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch (voorheen Museum Het Kruithuis). Op de Markt staat een standbeeld van de 15e eeuwse schilder Jeroen Bosch, gemaakt door August Falise; het Jheronimus Bosch Art Center is een museum in de stad waarin zijn werken centraal staan.

 

Info ‘s-Hertogenbosch

    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *