Kniepertie Drenthe

kniepertjesenrolletjes

kniepertjesenrolletjes

Kniepertie Drenthe

Een kniepertie of ook wel knijpertje of ijzerkoekje is een harde wafel, dun en zoet die traditioneel rond de jaarwisseling wordt gebakken in met name Drenthe, Groningen en Twente. Hij staat ook bekend als kniepertje, kniepkoukies en knieperkes.

 

Knieperties

kniepertjes

Kniepertie

Knieperties worden gebakken in speciale wafelijzers. Vroeger waren dit gietijzeren knijpijzers die boven het haardvuur werden gehouden. Nu worden elektrische wafelijzers gebruikt.

 

Kniepertie en nieuwsjaarsrolletje

Aan het einde van het jaar worden de knieperties veelal plat gebakken en gegeten. Na nieuwjaarsdag worden ze vaak opgerold en heten ze nieuwjaarsrolletjes. Volgens de traditie heeft zich het jaar in december volledig ontvouwen en worden daarom de knieperties plat aangeboden. In het nieuwe onbekende nieuwe jaar zijn de wafels weer opgerold.

Het Knipertie die ook wel ijzerkoek heet kent een lange geschiedenis. In 1770 onstond zelfs een volksopstand toen de wafels volgens de kerkraad niet meer mochten uitdelen aande minder bedeelden.

 

 Waar kan ik Drentse Knieperties vinden?

hier
– en hier

 

 

Recept Kniepertie Drenthe

Ingrediënten

* 500 gram patent bloem
* 250 gram witte suiker
* 250 gram witte basterdsuiker
* 250 gram roomboter
* 3 eieren

Materialen

* Wafel(Knieperties)ijzer

Bereiden

Kneed alle ingredienten tot een soepele deeg en rol hiervan balletjes van gelijke grote (hoe dikker de bal hoe groter de wavel).
Verhit een wafelijzer en vet het in.
Leg een deegballetje in het ijzer, knijp het dicht en bak het wafeltje. Laat het knijpertje afkoelen en bak de overige knijpertjes op dezelfde manier.

Kniepertie Stroopwafel

– 150 gr Huishoud stroop
– 150 gr bruine basterdsuiker
– 150 gr Boter
– 1/2 tl kaneel

smelt alle ingredienten in een pan op laag vuur tot dat alle suiker is opgelost. laat de stroop afkoelen.

Tijdens het bakken van de knieperties neem je een kloder stroop en doet die op een afgekoeld kniepertie om deze vervolgens, met de stroop-kant, op een nog warme kniepertie te leggen en zachtjes te drukken zodat de stroop langzaam smelt en zich tussen de twee knieperties verdeeld.

Drenthe

 drenthe-position

Drenthe is een provincie van Nederland, gelegen in het noordoosten van het land. Grofweg gezien grenst het in het noorden aan de provincie Groningen, in het oosten aan de Duitse deelstaat Nedersaksen, in het zuiden aan de provincie Overijssel en in het westen aan de provincie Friesland. De hoofdstad is Assen.

Drenthe heeft veel bezienswaardigheden, waaronder veel hunnenbedden. Hieronder volgt een korte opsomming van wat er verder in de provincie te vinden is.

 

Assen is vooral bekend om zijn TT-races op het circuit ter plaatse.

Emmen geniet bekendheid vanwege het Dierenpark Emmen (voorheen Noorder Dierenpark), dat qua bezoekersaantal de grootste attractie van het noorden is (1 jan. 2006 ruim een miljoen bezoekers). Emmen is tevens bekend van de profclub FC Emmen en topamateurclub WKE.

Bij Eelde ligt het vliegveld van Groningen.

Zuidlaren is vooral bekend van de Zuidlaardermarkt, Europa’s grootste najaarsmarkt voor paarden. Jaarlijks trekt deze markt zo’n 150.000 bezoekers en worden er meerder 2.000 paarden verhandeld. Ook is Zuidlaren bekend van Berend Botje en tot slot van de Prins Bernhardhoeve, tot de verkoop in 2006 met 40.000 m² het op 2 na grootste beurzencomplex van Nederland, na de Jaarbeurs Utrecht en de RAI Amsterdam.

Coevorden (in 1408), Meppel en Assen (beide in 1809) zijn de enige plaatsen in Drenthe die ooit stadsrechten kregen. Coevorden was de stad waar de drost van Drenthe resideerde en was een belangrijke vestingstad, omdat lange tijd de enige verbinding met het noorden langs de stad liep. Meppel ontwikkelde zich vanaf de 15e eeuw door de turfwinning in de omgeving en werd later een handelscentrum als nieuwe ’toegang’ tot het noorden.

 

Info Drenthe

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *