Katwijker Knip

katwijker knip

 katwijker knip

Katwijker Knip

Dit heerlijke zoete koekje, ook wel bekend als Janhagel, wordt in Katwijk de Katwijker knip genoemd. Het is een koektablet waarop met hagelachtige suikerstukjes strooit.

knip 150

Knip vroeger

Knip was in het zeedorp Katwijk en op de vissersschepen de meest gebruikelijke tractatie en vormde de noodzakelijke begeleiding van iedere gebeurtenis die het alledaagse leven in meerdere of mindere mate onderbrak.

 

De knip aan boord

Waarom geniet de knip zo’n populariteit onder Katwijkers? Ten eerste kan goed gebakken knip, in een gesloten metalen doos bewaard, langer dan gewone koekjes vers en knappend blijven, en vormt aldus aan boord van de schepen een kleine, maar gewaardeerde afwisseling tussen de vele maaltijden waarbij vis of haring wordt genuttigd.
Ten tweede vormt het koffie- en theedrinken aan boord en in de specifiek Katwijkse bedrijven, een wat belangrijker evenement dan elders, omdat men het gezamenlijk doet. (Bron: Katwijkswoordenboek.nl)

 

Waar kan ik Katwijkse knip kopen?

hier
– en hier
 

Katwijk 

250px-Locatie Katwijk

Katwijk is een kustplaats en gemeente in het noordwesten van de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het verstedelijkte dorp is verreweg de grootste gemeente in de Duin- en Bollenstreek, met een belangrijke regionale functie.

 

De kustplaats Katwijk kent een ruime geschiedenis. In de oude dorpskernen zijn sporen terug te vinden van Romeinen. Katwijk lag op de noordelijke grens van het Romijnse Rijk door zijn ligging aan de Rijn.. Daarnaast was Katwijk belangrijk voor de Middeleeuwse adel en geestelijken en natuurlijk van de vissers die de afgelopen eeuwen hun stempel drukten op dit dorp aan zee. ER zijn zelf resten te vinden van de Atlantikwall, opgezet door de Duitsers in WOII.

 

Info Katwijk

Recreatie Katijwk

Katwijks Museum
 


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *