Terschellinger Juttersbitter

schylger-jutters-bitter

schylger-jutters-bitter

Schylger Juttersbitter kopen

Terschellinger Juttersbitter

Schylger juttersbitter of Terschellinger juttersbitter is een heerlijke milde kruidenbitter van het mooie waddeneiland Terschelling. Zachte kruiden en een zoete afdronk maken dit product tot een favoriet voor zowel hem als haar.

 

terschellinger-juttersbitter-schylge

Juttersbitter

Juttersbitter dankt zijn naam aan het strandjutten. Strandjutten is het zoeken op het strand van aangespoelde spullen.
Het jutten is ontstaan uit pure armoede. Mensen zochten op het strand naar spullen die ze konden gebruiken. Wrakhout ging in de kachel of er werden schuren van gebouwd. Daarnaast legde men soms een vuur aan op het strand om de schepen naar de kust te lokken om zo de lading te bemachtigen. Een bekende strandjutter in Sil de Strandjutter naar het gelijknamige boek en televisieserie.

 

Drankenhandel West Aleta

West Aleta Drankenhandel dankt z’n oorsprong aan het zinken een Amerikaans stoomschip de West Aleta. Dit schip verging op z’n eerste reis op 12 februari 1920 benoorden Terschelling. De grondlegger van het bedrijf  Jan Kooijman, kocht een deel van de lading, die o.a. bestond uit 35000 vaten wijn, op en begon er in Harlingen een wijnhandel mee (op Terschelling zou er de eerste jaren toch geen fles wijn te verkopen zijn geweest) Toen de Terschellinger Elektriciteits Maatschappij werd opgericht en er dus elektrische stroom op Terschelling beschikbaar kwam, verhuisde hij het bedrijf naar Terschelling, eerst naar Baaiduinen, waar aanvankelijk ook limonadegazeuses werden gefabriceerd, en later naar Kinnum, alwaar het een enorme bloei doormaakte als volledige drankenhandel. In hun historie brachten naast de Schylger Juttersbitter ook beerenburg, jenever, cranberrywijn en wildenkersenbier op de markt.

  

Juttertje van Texel

Een gelijksoortig bittertje genaamd ‘Juttertje‘ kan gevonden worden op het eiland Texel eveneens in de Waddenzee, maar in Noord-Holland.

 

TERSCHELLINGER JUTTERS BITTER KOPEN?

Terschellinger Jutterbitter kopen

 

Terschelling 

Terschelling (Terschellings: Schylge) (Fries: Skylge) is een gemeente en uit het westen gerekend het derde bewoonde Nederlandse waddeneiland. Terschelling valt onder de provincie Friesland.

 

De waddeneilanden vormen de grens tussen de Noordzee en de Waddenzee die aan de zuidkant van de eilandenrij ligt.Op 31 mei 2009 telde het waddeneiland, en dus ook de gemeente, 4.681 inwoners. De bewoners worden Terschellingers genoemd.

Terschelling herbergt maar liefst drie taalvariëteiten; in het westen en oosten worden de Friese dialecten Westers en Aasters gesproken, terwijl men in Midsland een Hollands dialect spreekt, het Midslands of Meslonzers, te vergelijken met het Stadsfries.

Terschelling kent een levendige koor- en volksdanscultuur. Onder cultuurliefhebbers is het eiland vooral geroemd door het jaarlijkse theaterfestival Oerol. Dit festival werd in 1981 opgericht door Joop Mulder, destijds eigenaar van café de Stoep in Midsland. Inmiddels is Oerol uitgegroeid tot een van de grootste locatietheaterfestivals in Europa.

 

Info Terschelling

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *