Schylger Zout Terschelling

geroktzout

 geroktzout

De Zoutroker van Terschelling

Dat Hans Ditzel één van de beste visrokers is weten velen al, maar dat hij de enige ambachtelijke zoutroker van Nederland is, was bij velen nog niet bekend. Schylger Zout is uniek in zijn soort!

 

OldeAmb-Zout

Afbeelding016

Schylger Zout

Zoutroken is een ambachtelijk kunststukje. Het zout wat Hans rookt komt uit een uniek landschap van 1000 waterspiegels, daar waakt het middeleeuws stadje Guérande over het land waarvan zij de hoofdstad is: Gwenn Rann, Bretons voor “Het Witte Land”. De zontechniek die vandaag de dag nog gebruikt wordt in Guérande is al ruim 1000 jaar oud.

Guérande is daardoor een van de laatste bewaarders van een voorvaderlijke bekwaamheid, van een erfgoed, van een landschap, van een ecosysteem en van een buitengewoon product puur zeezout.
Terschelling heeft dan ook veel gelijkenis met Guérande als het gaat om het doorgeven van erfgoed en de vele natuurlijke producten. Het geeft Hans dan ook een trots gevoel om met dit mooie zout op Terschelling  te mogen werken. Na natuurlijk drogen in de zon wordt het zout wat fijner geplet en rookklaar gemaakt. Met een mix van verschillende eilander houtsoorten (geheim) wordt het zout enkele dagen dun gerookt om de aroma’s  over te brengen. Het zout heeft nu een heerlijk mild aroma voor een eiland’s avontuur in uw keuken. Het heeft al de weg naar verschillende toprestaurants in Nederland gevonden. Speciaal geschikt voor vis, pasta’s, vegetarische schotels, wildgerechten en kruidenboters.
Dit zout heeft Hans dan ook genoemd naar het mooie eiland Schylge (=Terschelling) !

 

Waar kan ik Schylger Zout kopen?

bij ‘Het Olde Ambaecht‘ op Terschelling
Tordelenweg 10
Hoorn Terschelling
 

 

Terschelling 

Terschelling (Terschellings: Schylge) (Fries: Skylge) is een gemeente en uit het westen gerekend het derde bewoonde Nederlandse waddeneiland. Terschelling valt onder de provincie Friesland.

 

De waddeneilanden vormen de grens tussen de Noordzee en de Waddenzee die aan de zuidkant van de eilandenrij ligt.Op 31 mei 2009 telde het waddeneiland, en dus ook de gemeente, 4.681 inwoners. De bewoners worden Terschellingers genoemd.

Terschelling herbergt maar liefst drie taalvariëteiten; in het westen en oosten worden de Friese dialecten Westers en Aasters gesproken, terwijl men in Midsland een Hollands dialect spreekt, het Midslands of Meslonzers, te vergelijken met het Stadsfries.

Terschelling kent een levendige koor- en volksdanscultuur. Onder cultuurliefhebbers is het eiland vooral geroemd door het jaarlijkse theaterfestival Oerol. Dit festival werd in 1981 opgericht door Joop Mulder, destijds eigenaar van café de Stoep in Midsland. Inmiddels is Oerol uitgegroeid tot een van de grootste locatietheaterfestivals in Europa.

 

Info Terschelling

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *