Friese Dumkes

friese_dumpkes_klein

friese_dumpkes_klein

Friese Dumkes

Friese duimpjes of Fryske dumkes zijn zo Fries dat niemand nog de moeite neemt om uit te leggen waarom ze zo heten.Naar verluidt omdat de bakker direct na het bakken zijn duim in het nog zachte deeg drukte om er zo zijn “Handtekening”op te zetten en er de speciale vorm aan te geven.

 

friese_dumpkes

Friese Dumkes

Friese duimpjes kenmerken zich nu vooral door de anijssmaak en (hazel)noten.

In Ameland eten ze ze ook trouwens…maar dan heten het Amelander dúmkes, en zijn de hazelnoten vervangen zijn door amandelen.

 

Dúmkes, de heerlijk gekruide koekjes, zijn in Friesland bij vrijwel iedere bakker te koop. Ook in de Friese restaurants kunt u best eens een dúmke aantreffen bij de koffie!
Maar de duimgrote koekjes met de typische anijssmaak kunnen ook uzelf worden gebakken. Zie hieronder het recept.

 

 Waar kan ik Friese Dumkes kopen?

hier
– en hier

 

Recept Friese Dumkes

Benodigheden:
250 g Koopmans Kristalbloem, 100 g hazelnoten, 100 g boter, 150 g lichtbruine suiker, 1 ei, 1 tl kaneel, 1 tl gemberpoeder,
1 el anijspoeder, zout

Bereidingswijze:
Oventemperatuur en baktijd:
Elektrische oven: 170°C
Heteluchtoven: 150°C
Baktijd: ca. 20 minuten

Vet de bakplaat in. Verwarm de oven voor. Maal de hazelnoten fijn. Roer de boter met de suiker zacht en klop deze tot een crème. Voeg het ei toe. Zeef de bloem en spatel deze door het beslag. Roer het beslag nog enkele minuten goed door. Schep kaneel, gemberpoeder, anijspoeder, een snufje zout en de gemalen hazelnoten door het beslag.

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechte lap van 1 cm dikte. Snijd hieruit reepjes van 2×4 cm. Leg de deegreepjes op een bakplaat en bak ze in het midden van de oven gaar en bruin. Druk de koekjes als ze uit de oven komen aan een kant met de duim in. Laat ze daarna afkoelen.

Friesland

friesland-position

Friesland is een provincie in het noorden van Nederland. De provincie telt 646.318 inwoners (30 november 2009). De hoofdstad is Leeuwarden. Zowel het Fries als het Nederlands hebben in de provincie de status van bestuurstaal.

In het oosten wordt Friesland begrensd door Groningen en Drenthe, in het zuiden door de provincies Overijssel en Flevoland, in het zuidwesten door het IJsselmeer, en in het westen en noorden door de Waddenzee (buiten de Waddeneilanden door de Noordzee). Door de Afsluitdijk is Friesland verbonden met Noord-Holland.

 

Tot de provincie behoren de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Deze zijn per veerboot bereikbaar vanaf het vasteland. De veerboten varen vanuit Harlingen naar Vlieland en Terschelling, vanaf Holwerd naar Ameland en vanaf Lauwersoog naar Schiermonnikoog.

De Friese elf steden zijn elf plaatsen in de Nederlandse provincie Friesland die stadsrechten hebben gehad en waar tevens de schaatsmarathon Elfstedentocht naar is genoemd.

 

Info Friesland

– Fryslan
   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *