Schokkermop Schokland

schokker mop

schokker mop

Schokkermop Schokland

Flevoland kent niet zo veel ‘oude’ specialiteiten, maar de Schokkermop is er daar zeker één van. Het is een speculaas-achtige koek gemaakt van tarwe en rogge. Die gemaakt werd op het eiland Schokland.

schokland mop

Vroegere Schokkermop

De schokkermop werd van oudsher gemaakt van tarwe en rogge die werd gewonnen op de kleine percelen op het eiland Shcokland. Doordat in de 17de en 18de eeuw VOC schepen langs Schokland voeren en soms hun specerijen via de handel daar achterlieten, konden deze heerlijke koekjes ontstaan. Andere ingrediënten kwamen vaak van de vaste wal zoals uit Kampen en omstreken.

 

Waar kan ik de Schokkermop van Schokland kopen?

– alleen bij Bakkerij Hendrik Schaap in Emmeloord
– en op het eiland zelf
 

 

Recept Schokkermoppen
Ingrediënten :
250 gr roggebloem
250 gr tarwebloem
1 flinke theelepel speculaaskruiden
½ zakje bakpoeder
Een snufje zout
300 gr zachte roomboter
200 gr bruine basterdsuiker
½ ei (Tip: eitje even loskloppen en je kunt ½ deel afmeten)
kristalsuiker

Doe de bloem, speculaaskruiden, suiker en het bakpoeder in een ruime kom. Maak met je vingers kleine klontjes van de boter en kneed die door het bloemmengsel. Voeg het ei toe en kneed met je handpalmen er een soepel deeg van. Dek de kom af met een stuk plastic of een vochtige theedoek en zet het ± 15 min weg in de koelkast. Verwarm de oven op 175˚C. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een rol van ongeveer 3 cm doorsnee. Strooi kristalsuiker op het werkblad en draai de rol er doorheen. Snij de rol in plakken van ca. 1 cm dik en leg deze op een bakplaat met bakpapier met tussenruimte van ongeveer twee cm. Bak de moppen 15 à 20 minuten in het midden van de oven en laat ze afkoelen.

Schokland

250px-locatiealmere

Schokland is een dorp en voormalig eiland in de Noordoostpolder, Nederlandse provincie Flevoland. Het vroegere eiland staat sinds 1995 op de Unesco werelderfgoedlijst. Schokland staat ook symbool voor het Nederlandse leven met het water.

 

Eeuwenlang lag Schokland als een kwetsbare veenrug in een vaak woeste Zuiderzee. Door zeespiegelstijging en stormvloeden werden steeds weer stukken van het eiland weggespoeld. Uiteindelijk bleef slechts een klein, langwerpig strookje land over. Nu is Schokland een eiland op het droge, dat nog altijd boven het polderlandschap ‘uitstijgt’.

 

Info Schokland

– Het eiland Schokland
   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *