Nobeltje van Ameland

Nobeltje kopen

Nobeltje van Ameland 

Het Nobeltje van Ameland is een van de bekendste waddenlikeuren. Het vierde in 2002 dan ook al zijn honderdjarig bestaan. Het drankje is een creatie van Willem Barend Nobel, die in 1902 in het dorpje Ballum café Nobel opende.

 

Vroeger

In die tijd kwamen mensen uit Hollum vaak met de arrenslee naar het café van mijn overgrootvader”, vertelt Barend Willem Nobel, kortweg Barend genoemd. Hij bestiert het etablissement dat in de loop van de tijd steeds van vader op zoon over is gegaan nu samen met zijn vader Willem Barend (Wim). “Toen de drank een keer op was, heeft mijn overgrootvader zelf wat gemaakt. Iedereen was daar erg enthousiast over en zo was het Nobeltje geboren. Maar toen had het nog geen naam. Allerlei flessen werden bewaard, van wijn en jenever, ook lege flessen die op ’t strand aanspoelden. Een etiket van Nobel erop en zo werd het verkocht.”

 

1982

Het Nobeltje kreeg zijn naam pas in 1982 na een incident met een politiestagiaire die in het café was doorgezakt. “We kregen toen een inval omdat het niet geregistreerd was”, vertelt Barend. “Toen heeft mijn vader het een naam gegeven. Vanwege de wettelijke eisen is de smaak wel iets anders geworden, tenminste, dat zeggen ze. Zelf was ik nog te klein om ’t te proeven. Als klein kereltje heb ik het nog met m’n tante in het kleine keukentje gemaakt. Toen verkochten we nog niet zoveel. Sinds 1982 wordt het in de fabriek gemaakt, in Schiedam, dezelfde waar Sonnema wordt gemaakt. Je zou het zelf ook niet meer kunnen doen, het is te veel werk, want het wordt heel goed verkocht. Ik ben weleens verbaasd waar je het allemaal tegenkomt.”

 

NOBELTJE VAN AMELAND KOPEN?

go-to-the-webshop-link

 

 

Ameland 

Ameland is uit het westen gerekend het vierde bewoonde Nederlandse waddeneiland en behoort tot de provincie Friesland.
Het gehele eiland valt onder één gemeente, dat dezelfde naam draagt.

 

De waddeneilanden vormen de grens tussen de Noordzee en de Waddenzee die aan de zuidkant van de eilandenrij ligt.Op 31 mei 2009 telde het waddeneiland, en dus ook de gemeente, 3.495 inwoners. De bewoners worden Amelanders genoemd. Ten westen van Ameland ligt het Borndiep met aan de overkant Terschelling, en in het oosten is bij helder weer nog net het nabijgelegen eiland Schiermonnikoog te zien. Ameland bestaat voornamelijk uit zandduinen.

Ten oosten van Buren ligt het Oerd, een drassig gebied waar veel vogels leven en waar zeewater via een aantal geulen vrijelijk in- en uitstroomt. De totale strand-lengte is 27 km en de totale lengte van de fietspaden is 100 km. Hollum is het dorp met het oudste huis van Ameland, gebouwd in 1516.

 

Info Ameland

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *