Deventer koek

bussink_koek_klein

bussink_koek_klein

Deventer koek

Deventer koek is zoals de naam het al zegt koek uit Deventer. Al in de middeleeuwen werden deze Deventer koeken volgens strenge gemeentelijke aanwijzingen gebakken. De Deventer Koek is er in vele variaties: Kruidkoek, Bijtjes, Halve Elle koek en Gemberblokjes.

 

bussink_koek

deventerkoekpakket

deventer_koek

Geschiedenis

De geschiedenis van de Deventer koek gaat terug tot in de middeleeuwen: de eerst bekende ‘ordonnantie’ die voorschriften gaf voor het koekbakkersbedrijf dateert van 1417. Al in de zestiende eeuw had de stad een gilde van koekbakkers. In 1593 waren er dertien koekbakkers in de stad en in 1637 had het gilde zelfs vijfentwintig leden.

 

JB Bussink

Tegenwordig wordt originele Deventer koek alleen nog gebakken door JB Bussink’s Koekfabriek. Deze is onderdeel van Continental Bakeries uit Deventer.

De bakkerij bestond al in 1593 onder de naam Schutte. De naam ‘Schutte’ werd namelijk in 1593 ingeschreven in het reglement van het Deventer bakkersgilde. De firma Jb Bussink, de laatste bakker van echte Deventer koek, nam in 1820 Schutte over. In 1910 werd ook begonnen met het bakken van ontbijtkoek.

In 1952 verhuisde Jb. Bussink’s Koninklijke Deventer Koekfabrieken N.V. vanuit het centrum naar de huidige locatie. In 1973 werd het bedrijf overgenomen door J. Lyons & Co., waarna Bussink in 1975 werd toegevoegd aan Continental Bakeries B.V. (toen nog de Hooimeijer groep). Bussink is het oudste bedrijf binnen Continental Bakeries.

 

Waar kan ik Deventer koek kopen?

hier

 

Deventer 

250px-LocatieDeventer

Deventer is een stad, gemeente en oude Hanzestad in het oosten van Nederland en in het zuidwesten van de provincie Overijssel. De stad is gelegen aan de IJssel.

 

Deventer is een van de vijf oudste steden van Nederland en heeft een lange geschiedenis. De plaats staat al in 9e-eeuwse bronnen van het bisdom Utrecht vermeld.

Tussen 1000 en 1500 werd Deventer een bloeiende handelsplaats, die deel uitmaakte van het Hanzeverbond. Met name in de 11e en 12e eeuw vormde het samen met Tiel een zeer belangrijke handelsplaats.

Deventer en koek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Den Haag heeft zijn ‘hopjes’, Zwolle z’n ‘balletjes’ en Kampen z’n ‘uien’, maar Deventer zijn koek.

In het Historisch Museum Deventer en ook in het Deventer Koekwinkeltje zijn er vele objecten die herinneren aan de rijke koek-historie van Deventer. Zo bewaart het Historisch Museum Deventer een zilveren beker van het Deventer Koekbakkersgilde uit 1659.

 

Info Deventer

– Historisch museum
   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *