Pondkoek Terschelling

pondkoek

pondkoek

Pondkoek Terschelling

Pondkoek is een typische Terschellinger koek die ongeveer 25 cm lang en 15 cm breed is met afgeronde hoeken en heerlijk bij de koffie of thee is.

 

Terschelling

Je vindt de Terschellinger pondkoek bij alle bakkers op het eiland. Het recept voor deze heerlijke koek staat hieronder, misschien krijg je hem net zo lekker als op het eiland zelf.

Pondkoek wordt al heel lang op Terschelling genuttigd en wordt vaak geserveerd bij de koffie op verschillende terrassen.

Vroeger was pondkoek een restproduct dat in de bakkerijen gemaakt werd met alle deegrestjes.

 

Opgespoten pondkoek

Een heerlijke variant van één van de bakkers op Terschelling is de opgespoten pondkoek. De koek is dan wat groter van formaat en gevuld met amandelspijs, geglazuurd aan de bovenkant en versiert met slagroom en chocoladeversiersels. Heerlijk voor een verjaardag of feest.

 

 Waar kan ik Terschellinger pondkoek kopen?

– Bij de verschillende bakkers op het eiland

 

 

Recept Terschellinger pondkoek

Ingrediënten:

– 1 pond tarwebloem
– ½ pond gele basterdsuiker
– 100 gram gesmolten boter
– 2 deciliter melk
– een snufje zout
– 6 theelepels koekkruiden
– 1 theelepel bakpoeder
– eventueel 1 theelepel koriander

Bereiding

Roer de suiker, de gesmolten boter, het zout en de kruiden met de melk door elkaar tot een papje. Voeg daaraan het meel toe, vermengd met het bakpoeder.
Leg het deeg een paar dagen op een koele plaats en laat het rusten.
Smeer een bakplaat in met boter.
Leg het deeg “in vorm” op de beboterde plaat.
Vorm: een pondkoek is ongeveer 25cm lang en 15cm breed, waarbij de randen iets worden afgerond. De deegplak heeft een dikte van een halve centimeter.
Bak de koek in 40 minuten op 175 graden in de oven.
Snijd de pondkoek na afkoelen in plakken.

Terschelling

 kaart terschelling

Terschelling (Terschellings: Schylge) (Fries: Skylge) is een gemeente en uit het westen gerekend het derde bewoonde Nederlandse waddeneiland. Terschelling valt onder de provincie Friesland.

 

De waddeneilanden vormen de grens tussen de Noordzee en de Waddenzee die aan de zuidkant van de eilandenrij ligt.Op 31 mei 2009 telde het waddeneiland, en dus ook de gemeente, 4.681 inwoners. De bewoners worden Terschellingers genoemd.

Terschelling herbergt maar liefst drie taalvariëteiten; in het westen en oosten worden de Friese dialecten Westers en Aasters gesproken, terwijl men in Midsland een Hollands dialect spreekt, het Midslands of Meslonzers, te vergelijken met het Stadsfries.

Terschelling kent een levendige koor- en volksdanscultuur. Onder cultuurliefhebbers is het eiland vooral geroemd door het jaarlijkse theaterfestival Oerol. Dit festival werd in 1981 opgericht door Joop Mulder, destijds eigenaar van café de Stoep in Midsland. Inmiddels is Oerol uitgegroeid tot een van de grootste locatietheaterfestivals in Europa.

 

Info Terschelling

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *