Terschellinger Cranberry Rooibos Thee

cranberryrooibosthee_terschelling

 cranberryrooibosthee_terschelling

Terschellinger Cranberry Rooibos Thee

Terschellinger Cranberry thee met rooibos. De smaak van wilde cranberry en rooibos is zeer bijzonder en als thee op ieder moment van de dag een belevenis.

 

cranberryrooibosthee_terschelling

Waarom is de Cranberry zo bijzonder?
De Ekologische Cranberries, die in de vochtige, kalkarme duinvalleien van Vlieland,Terschelling en Ameland  groeien heten eigenlijk Occicocus Vaccinium Macrocarpon Aiton.
Door de zilte lucht, een kallkarme ietwat zure grond ontstond deze bakermat.
Als enige Cranberry in Europa zijn deze bessen gezegend met een natuurlijk benzoaat-percentage, dat de bes en haar produkten een zeer lange houdbaarheid geeft.
Variërend door zon en weersomstandigheden kan het vitamine C percentage schommelen tussen de 65 en 90 gr./1000.

Geschiedenis cranberry in Nederland

Tijdens de lange reizen in de tijd van de grote zeilschepen, namen amerikaanse schepen vaten met cranberries mee om de bemanning te beschermen tegen de scheurbuik. Het hoge gehalte van vitamine C in de bessen was een probaat middel tegen deze gevreesde ziekte en de bessen waren daardoor ook lang houdbaar.

Op de zandbanken voor de kust van Vlieland en Terschelling zijn vele schepen vergaan. De lading dreef met golven en wind mee naar het strand. Daar stonden jutters al uit te kijken in de hoop iets van de lading te kunnen bergen. Een vat gevuld met wijn was een buitenkansje. De jutter sleepte het vat over het eerste duin maar ontdekte tot zijn teleurstelling dat er alleen maar cranberries in zaten. Vat en inhoud werden achter gelaten. In de vochtige duinvallei vond het zaad van de cranberry precies het goede milieu om te ontkiemen en langzaam verspreidde het plantje zich over Vlieland,Terschelling en Ameland

Waar kan ik Terschellinger cranberry thee kopen?

hier
– en hier
 

Terschelling

Terschelling (Terschellings: Schylge) (Fries: Skylge) is een gemeente en uit het westen gerekend het derde bewoonde Nederlandse waddeneiland. Terschelling valt onder de provincie Friesland.

 

De waddeneilanden vormen de grens tussen de Noordzee en de Waddenzee die aan de zuidkant van de eilandenrij ligt.Op 31 mei 2009 telde het waddeneiland, en dus ook de gemeente, 4.681 inwoners. De bewoners worden Terschellingers genoemd.

Terschelling herbergt maar liefst drie taalvariëteiten; in het westen en oosten worden de Friese dialecten Westers en Aasters gesproken, terwijl men in Midsland een Hollands dialect spreekt, het Midslands of Meslonzers, te vergelijken met het Stadsfries.

Terschelling kent een levendige koor- en volksdanscultuur. Onder cultuurliefhebbers is het eiland vooral geroemd door het jaarlijkse theaterfestival Oerol. Dit festival werd in 1981 opgericht door Joop Mulder, destijds eigenaar van café de Stoep in Midsland. Inmiddels is Oerol uitgegroeid tot een van de grootste locatietheaterfestivals in Europa.

 

Info Terschelling

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *