Arnhemse meisjes

arnhemse_meisjes_klein

arnhemse_meisjes_klein

Arnhemse meisjes

Arnhemse meisjes zijn ovale hardgebakken koekjes van bladerdeeg die rijkelijk zijn bestrooid met suiker. De koekjes werden voor het eerst gebakken in 1829 door bakker Hagdorn in Arnhem. 

 

arnhemse_meisjes

arnhemse_koekje

Vroeger

Overgrootvader Hagdorn werd in 1824 chef-bakker bij Bakkerij van Zalinge op de Grote Oord, een straat in het hart van Arnhem. Zoals de meeste banketbakkers, was de oude Hagdorn een zakeman/kunstenaar. Hij experimenteerde graag met steeds weer andere vormen en baksels, die “fijn op de tong” en “aantrekkelijk voor het oog” moesten zijn.

Op zoek naar iets , dat het goed zou doen op feesten en partijen, bakte hij op zekere dag in 1829 een koekje van gerezen gistdeeg, dat de vorm had van een miniatuur schoenzool. Het was een knapperig, enigszins gebold pittig koekje, dat hij rijk met suiker bestrooide.

Grootvader Everard nam in 1907 na de dood van bakker van Zalinge het bedrijf aan de Grote Oord, waar dus de “Arnhemse Meisjes” tot dan toe in de bakkerij van van Zalinge waren gemaakt, naar recept van zijn vader, over.

In 1925/26 werd het oude pand gesloopt en herbouwd. In 1934 kwam Everard’s zoon August in het bedrijf, dat nog datzelfde jaar een geheel nieuw interieur kreeg. In 1972 namen de beide kinderen van August, Albert en Guusta de zaak over, met de “Arnhemsemeisjes”. Inmiddels is de zaak overgegaan door de familie Jurjus die uiteraard de traditie van de “Arnhemsemeisjes” voort zet.

 Waar kan ik Arnhemse meisjes kopen?

– moeten we helaas nog uitzoeken

 

Arnhem

Arnhem is een stad en gemeente in het oosten van Nederland. Het is de hoofdstad van de provincie Gelderland. Arnhem ligt aan de rivier de Nederrijn en de Sint-Jansbeek, waaraan de stad zich heeft ontwikkeld. De stad ligt zowel ten noorden als ten zuiden van de Rijn.

 

Arnhem, als stad beroemd vanwege ‘De slag om Arnhem’, de Modebiënnale en attracties als Burgers’ Zoo en het Nederlands Openluchtmuseum.

Maar ook liefhebbers van winkelen of uitgaan komen in Arnhem aan hun trekken. Arnhem was niet voor niets ‘Beste Binnenstad van Nederland’ en Evenementenstad van het jaar 2009. Absoluut niet te missen in Arnhem zijn het Nederlands Watermuseum, Museum voor Moderne Kunst Arnhem, het Kröller- Müller Museum op Het Nationale Park De Hoge Veluwe en het Modekwartier Klarendal.

 

Info Arnhem

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *