Schelvispekel Vlaardingen

schelvispekel

schelvispekel

Schelvispekel Vlaardingen

Schelvispekel uit Vlaardingen is een sterke, gekruide alcoholische drank die valt onder de kruidenbitters. De drank bevat 35% alcohol en een historische vissersdrank.

 

schelvispekel

Schelvispekel Vroeger

De drank werd oorspronkelijk gedronken door Vlaardingse vissers om zich te beschermen tegen de kou als zij gingen vissen.

Oorspronkelijk maakten de vissers schelvispekel zelf uit brandewijn en specerijen, zoals kaneel en nootmuskaat. De drank stond dan lang te trekken in stenen potten aan boord. In de trekpotten geven de speciale specerijen hun geur en smaak af aan de brandewijn. Na toevoeging van suiker aan het extract is de uiteindelijke schelvispekel af. De naam ontstond als schuilnaam doordat vissers de schelvis en pekel die ze aan boord hadden als metafoor voor de drank gingen gebruiken.

 

Slijterij van Toor in Vlaardingen

Van Toor is een oude distilleerdeij uit 1883. Het startte rond 1900 met de productie van Schelvispekel. Het is tegenwoordig de enige historische vissersdrank in Nederland.

 

Waar kan ik Schelvispekel kopen?

hier
– en hier

 

Vlaardingen 

250px-locatievlaardingen

Vlaardingen is een stad en gemeente aan de Nieuwe Maas in het Rijnmondgebied, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

 

Vlaardingen is onder andere bekend door de jaarlijkse uitreiking van de Geuzenpenning, maar vooral ook als dè haringstad van Nederland. De visserij (op haring, ansjovis en kabeljauw) is echter verleden tijd. Wel is het visserijverleden met name rond de Oude Haven en de Koningin Wilhelminahaven nog goed herkenbaar. Een monument op het Grote Visserijplein van Govert van Brandwijk herinnert aan de vele vissers die op zee het leven lieten.

Vlaardingen is op 24 september 2010 door de groencompetitie Entente Florale verkozen tot ‘Groenste Gemeente van Europa’. Eerder al verkreeg Vlaardingen de titel ‘Groenste stad van Nederland’

 

Info Vlaardingen

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *