Texel’s Juttertje

Juttertje van Texel kopen

Texel’s Juttertje

Juttertje is een heerlijke kruidenbitter van het eiland Texel. Deze op ambachtelijke wijze bereide bitter is getrokken van talrijke natuurzuivere kruiden volgens oud Texels familie recept.

 

Juttertje

Juttertje dankt zijn naam aan het strandjutten. Strandjutten is het zoeken op het strand van aangespoelde spullen.
Het jutten is ontstaan uit pure armoede. Mensen zochten op het strand naar spullen die ze konden gebruiken. Wrakhout ging in de kachel of er werden schuren van gebouwd. Daarnaast legde men soms een vuur aan op het strand om de schepen naar de kust te lokken om zo de lading te bemachtigen. Een bekende strandjutter in Sil de Strandjutter naar het gelijknamige boek en televisieserie.

 

Texel

Doornat, koud en tot op de botten verkleumd wordt dan het Texels Juttertje gedronken waarna de heilzame werking wonderen doet. Deze op ambachtelijke wijze bereide bitter is getrokken van talrijke natuurzuivere kruiden volgens oud Texels familie recept.

 

Juttersbitter van Terschelling

Een gelijksoortige bitter genaamd ‘Juttersbitter‘ kan gevonden worden op het eiland Terschelling in Friesland.

 

TEXEL’S JUTTERTJE KOPEN?

Juttertje van Texel kopen  

 

Texel

Het eiland Texel (Tessels: Tessel) is het grootste van de Nederlandse Waddeneilanden, behorend tot de provincie Noord-Holland. Tevens is Texel een gemeente, waar ook het eilandje Noorderhaaks onder valt.

 

De waddeneilanden vormen de grens tussen de Noordzee en de Waddenzee die aan de zuidkant van de eilandenrij ligt.Op 31 mei 2009 telde het waddeneiland, en dus ook de gemeente, 13.762 inwoners. De bewoners worden Tesselaars genoemd.

Het landschap op Texel is rijk en divers. Texel heeft behalve polders, brede zandstranden, duinen en graslanden ook heide, bos en kwelders. Rond Den Hoorn in het zuiden bloeien in mei grote bollenvelden. Nationaal Park Duinen van Texel beheert de zuidpunt van Texel, het gebied De Duinen tussen Den Hoorn en De Koog, De Dennen, De Slufter en De Muy.

Op de zaterdag vóór Pinksteren wordt op Texel net als elders in Noord-Holland het Luilak-feest gevierd. 

De Ronde Om Texel is een jaarlijkse zeilwedstrijd (regatta) in de maand juni voor zeilboten van het type catamaran. De totale afstand rond Texel is ongeveer 100 km. De race begint en eindigt bij Paal 17.

 

Info Texel

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *