Achterhoekse wijnen

Verenigde-Achterhoekse-Wijnbouwer-3

 Verenigde-Achterhoekse-Wijnbouwer-3

Achterhoekse wijnen

De wijnen uit de achterhoek worden duurzaam op coöperatieve wijze gecultiveerd in de Achterhoek door de Vereniging Achterhoekse Wijnbouwers. Een twaalftal wijngaarden produceren rode, witte, rose, dessert wijn en grappa. 

 Verenigde-Achterhoekse-Wijnbouwer-2

neerkomm n

Achterhoekse-wijn-Solaris-2009

 

Waar komen de Achterhoekse wijnen vandaan?

Alle druiven die gecultiveerd worden op één van de wijngaarden worden door de coöperatie  verzameld voor vinificatie in de wijnmakerij in Winterswijk-Miste tot wijn gemaakt. Gezamenlijk wordt er zo’n 100.000 liter per jaar gebotteld.

Welke wijnen? (bron: wijngaardhesselink.nl)

Uutbloaz’n : 0,75 ltr. Een droge kruidige witte wijn met de smaak van appels en citrus suikerrijk in de geur. Een frisse smaak van appels en citroen. Goed in de zuren met een licht geparfumeerde smaak op de achtergrond. Bestaat voornamelijk uit de Merzling druif. Bijzonder geschikt als aperitief of bij vis

Weerkomm’n rosé : 0,75 ltR. Zalmrose van kleur in de geur iets van aardbei en framboos. In de mond rood fruit met daarnaast frisse zuren die sappig aanvoelen in de wangen. Het fruit blijft in de afdronk aangenaam hangen. Soepel en licht en koud geserveerd te drinken op warme dagen.

Goodgoan : 0,75 ltr. De kleur is licht rood. In de geur iets van zwarte bessen en kruiden. In de mond de smaak van bessen en diverse kruiden. Een soepele rode wijn met een klein bittertje. Achterhoekse Alleen Goanders

Johanitter : Een droge frisse wijn die gemaakt is van de Johanitter druif, een kloon van de Rieslingdruif. Een licht kruidige, een beetje bloemige wijn. Sappig met frisse zuren en droog. Een wijn die bedoeld is voor op het terras of bij asperges.

Johanitter Liefelijk: Johanitter met een klein zoetje. Heerlijk bij wit vlees, vis en zomerse salades.

Solaris : Witte wijn met een licht gele kleur die samengaat met de zoete geur van rijp geel fruit. In de mond veel rijpfruit de smaak van mango of ananas met daartegenover frisse zuren. Een lange afdronk met een fijn zoetje. Door zijn kracht geschikt voor curry gerechten, mexicaans eten en andere gekruide schotels. Tevens een heerlijke wijn bij zeer verse asperges.

Rondo : De kleur is fonkelend paars. In de geur iets van kersen, zwarte bessen en kruiden. In de mond de smaak van veel fruit zoals bessen en kersen. Een sappige rode wijn met een klein bittertje.

Marecheal Foch : De kleur is paars/rood. Warme geur met iets van rijpe kersen in de mond de smaak van rood fruit. Een milde rode sappige wijn met een goede afdronk. Heerlijk bij tapas of lichte vleesgerechten.

Regent fruitig : Een fonkelende paars/rode kleur. In het bouquet kruidnagel en een pepertje. De mond wordt gevuld met de smaak van rood fruit. Een krachtige rode nederlandse wijn voor rood vlees of winteravond. Op Holt serie

Solaris Barrique / Solaris op Holt: Voller en zachter geworden van het doorrijpen op eikenhouten vaten. Een volle wijn met veel tropisch fruit. Komt tot zijn recht bij gekruide schotels en franse kazen.

Marechal Foch Barrique: Voller en zachter geworden van het doorrijpen op eikenhouten vaten. Komt tot zijn recht bij tapas en lichte vleesgerechten.

Regent Barrique / Regent op Holt : Paars-rode kleur met een wit randje. De neus is lichtgesloten maar na enkele minuten ontdek je kersen en houttonen. In de smaak vanille, kersen, pruimen en cacao. Mild in de mond met een aangename afdronk. Volle zachte wijn door het doorrijpen op eikenhouten vaten. Een uitstekende begeleider van rood vlees, wild, grillades en fijne kazen.

 Waar kan ik Achterhoekse wijnen kopen?

 

Achterhoek

De Achterhoek is een streek in het oosten van Nederland in de provincie Gelderland en beslaat het gebied tussen de IJssel in het westen, de Oude IJssel in het zuidwesten, de Duitse grens in het zuiden en oosten en de Overijsselse streken Salland en Twente in het noorden.

 

In het Achterhoekse coulisselandschap is veel en geschakeerd natuurschoon te vinden zoals op de Lochemse Berg, in boswachterijen te Ruurlo, in de Slangenburg bij Doetinchem en in enkele veengebieden tegen de oostgrens met Duitsland zoals het Korenburgerveenen het Vragenderveen.De Achterhoek is ook rijk aan kastelen en landhuizen. Het landschap rond Winterswijk is misschien wel het meest karakteristiek voor de Achterhoek. Het heeft vanwege het bijzondere karakter de status van Nationaal Landschap Winterswijk gekregen.

Info Achterhoek

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *